Belgian DMR Amateur Radio Network

Belgische DMR+ repeaters vervoegen BrandMeister netwerk

De opmerkzamen hebben het al gemerkt: er is een resem repeaters toegevoegd aan het Dashboard. Wat is er aan de hand?

De verschillende Belgische DMR repeaters hebben een woelig jaartje gekend. Na implementatie van BrandMeister eind 2015 was er onenigheid over de implementatie en beslisten enkele sysops om hun repeaters op het bestaande DMR+ netwerk te houden en de overstap naar BrandMeister niet te volgen.

De wereld blijft evenwel niet stil staan: Het BrandMeister netwerk heeft in heel wat Europese landen en daarbuiten vaste voet aan de grond gekregen, tezamen met een grote vrijheid naar het gebruik van gespreksgroepen en reflectoren en het verbinden met andere DMR netwerken en technologieën zoals Fusion en D-Star. Ook ondersteunt BrandMeister als enige DMR-netwerk hotspots zoals OpenSpot en zelfbouw MMDVM-repeaters, waar enkele van onze sysops ook mee bezig zijn om binnen afzienbare tijd DMR en andere digitale modi aan te bieden op hun repeater.

Binnen al dit betekende dat de DMR repeaters op DMR+ in België vrij geïsoleerd raakten: enkel in Duitsland heeft DMR+ nog een stevige basis.

Verhuis

Daarom hebben 2 sysops van het merendeel van de huidige DMR+-repeaters beslist om hun repeater binnen de komende 2 weken te verbinden met het BrandMeister netwerk, wat betekent dat deze overwegend Vlaamse repeaters de oude DMR+ gespreksgroepen zullen laten vallen en zij net zoals de bestaande BrandMeister repeaters gespreksgroepen 2061, 2062 en 2063 gaan aanbieden op tijdslot 1, en gespreksgroep 9 en alle internationale gespreksgroepen op tijdslot 2. Men zal ook de BrandMeister reflectoren kunnen gebruiken in gespreksgroep 9 om te kunnen verbinden met andere netwerken, reflectoren of gespreksgroepen.

Voor de mee verhuizende gebruikers zal op deze repeaters tijdelijk gespreksgroep 206 nog beschikbaar blijven, maar het is de bedoeling dat deze gebruikers voor de afloop van deze overgangsperiode hun codeplug aanpassen naar de gespreksgroepen beschikbaar in BrandMeister.

Gent

Daarnaast is er ook goed nieuws uit Gent. De DMR repeater daar verloor zijn originele locatie, maar ON4AKH heeft een nieuwe, betere locatie voor deze repeater gevonden en ook deze zal zo spoedig mogelijk beschikbaar zijn op BrandMeister, wat zowat het laatste gat tussen Antwerpen, Brussel en Brugge moet oplossen.

Codeplug

Wat betekent dat nu voor uw programmatie van uw toestel?

In se hoeft er niets op korte termijn te veranderen: de bestaande BrandMeister repeaters blijven nog altijd actief en hun bereik blijft identiek.

Uw codeplug heeft waarschijnlijk ook de nieuwe repeaters al voorzien, maar op de configuratie die bij DMR+ van toepassing was. U moet dus voor deze repeaters enkel uw RX-lijst en de gespreksgroep waarop u uitzend aanpassen naar 2061 of 2062. Naar wens kan u ook specifiek extra kanalen configureren om uit te zenden op de On Demand groepen (2064-2069) of buitenlandse groepen waar u mee contact wil houden vanuit deze Belgische repeaters op tijdslot 2.

Voor uw roaminglijsten kan u daarna beslissen om deze nieuwe repeaters ook op te nemen in de door u gebruikte roaminglijsten.

Sowieso zullen enkele mensen in clubverband hun codeplugs uitbreiden met de nieuwe repeaters, waar u dan een update kan van plukken als u niet zelf aan het programmeren wil slaan.

Bereik

De uitbreiding van het Belgische BrandMeister netwerk heeft natuurlijk ook een effect op het totale bereik van BrandMeister in België. Een nieuwe plot zal gemaakt worden, maar de eerste verwachtingen zijn dat er heel wat regio’s zijn waar BrandMeister nu ook portable bereikbaar zal zijn.

2 Reacties
 1. Tevreden dat er een volwassen beslissing is genomen 🙂
  Het is een mooi systeem met vele mogelijkheden, die nu nog beter benut zullen kunnen worden.

  Voor de codeplug Connect Systems 800 welke ik hier up to date hou moet ik slechts een kleinigheid aanpassen. Ik had al de nodige voorzorgen genomen in het verleden en alles dubbel aangemaakt (Brandmeister en DMR+).

  Vanavond stuur ik een nieuwe codeplug door naar Stijn zodat deze online gezet kan worden.

  Betreffende Gent, dubbel gelukkig hier. Indien er hulp nodig is verleen ik graag hierbij mijn medewerking!

  Vriendelijke groet,
  ON3TVC Thomas

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login