Belgian DMR Amateur Radio Network

BrandMeister update

We zijn nu zo’n twee weken aan het werken met BrandMeister in het netwerk. Het systeem biedt heel veel mogelijkheden. Soms te veel mogelijkheden. De afgelopen weken is veel nagedacht, over en weer gemailed om hier iets goed van te maken. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor hun input. Uiteraard kan je in een grote groep gebruikers, niet aan iedereen zijn wensen voldoen. Wat wel opviel in alle contacten, is dat de wensen per regio wel wat gelijk lopen. Daarom is een concept opgezet waarbij de repeater eigenaar zelf kan configureren wat via zijn repeater kan of niet kan. Ook zijn een aantal nieuwe concepten bedacht, zoals regio’s en clusters.
Hieronder probeer ik een zo duidelijk mogelijke uitleg te geven hoe het netwerk er nu uit ziet, opgesplitst per tijdslot.

Tijdslot 1

Tijdslot 1 wordt voorbehouden voor nationaal en regionaal verkeer. Hiertoe zijn 4 regio’s aangemaakt:

 • 206 België
 • 2061 België Vlaanderen
 • 2062 Belgique Wallonie
 • 2063 Belgien Deutsch

De repeater beheerders kunnen zelf kiezen tot welke regio(s) hun repeater behoort. Aangeraden wordt om de repeater altijd tot regio België (206) te laten behoren. Op dit moment behoren alle repeaters in Vlaanderen tot de regio’s 206 en 2061. De Waalse repeaters tot 206,2062,2063. De regio 2063 is aan deze repeaters gekoppeld omdat er in de Oost Kantons geen repeaters staan. De repeaters in de omgeving van Brussel zijn gekoppeld aan 206,2061,2062.

Het is de bedoeling dat QSO’s voornamelijk gevoerd worden met de talkgroup die overeenkomt met de regio waar de repeater staat. Dus, bijvoorbeeld de ochtend babbel die vooral doorgaat via repeaters in Vlaanderen wordt gevoerd met talkgroup 2061. Dit laat toe dat er ondertussen een gelijktijdige ronde is op bijvoorbeeld de Waalse repeaters via talkgroup 2062. Wie echt nationaal wil werken, kan steeds talkgroup 206 gebruiken, maar de sysops raden aan dit te proberen beperken.

Wat als nu een operator zich in een regio bevindt en met een andere regio wil praten. Een voorbeeld, ik ben voor het werk in de buurt van Namur en wil deelnemen aan de ochtend babbel die doorgaat op talkgroup 2061. De repeater van Namur behoort niet tot die regio. Geen probleem, als die repeater vrij is en ik zend uit met talkgroup 2061 dan zal een on demand route opgezet worden naar alle repeaters die in de regio 2061 zitten. De andere repeaters in Wallonië zullen hierdoor niet geactiveerd worden, en hier kan ook gewoon weer een QSO op regio 2062 door gaan.

Tijdslot 2

Dit tijdslot wordt voorbehouden voor lokaal verkeer (al dan niet in een cluster), reflector verkeer, taalgroep verkeer, on demand land code verkeer. Maar ook hier geldt, het is volledig aan de repeater beheerder wat hij op zijn repeater toe laat en wat niet. Zo kan een beheerder bepalen dat reflectors koppelen niet kan op zijn repeater. Dat on demand niet kan, en welke taalgroepen hij toe laat.

Een voorbeeld (ON0GRC):

 • Koppelen van reflectors is niet toegelaten
 • Enkel taalgroep 22 (Nederlands) is gekoppeld
 • on demand land codes is toegelaten
 • de repeater behoort niet tot een cluster

Wat is nu een cluster. Een cluster is een groep van repeaters die op TS2 gekoppeld zijn aan elkaar wanneer je uitzendt met talkgroup 9. Zo kunnen bijvoorbeeld de repeaters binnen ‘De Repeatergroep’ onder beheer van Patrick ON1DGR allemaal deel uit maken van een cluster. Als dan bijvoorbeeld met TG9 op ON0GAL uitgezonden wordt, zal dit ook hoorbaar zijn op ON0DEN, ON0LED enz…

In het systeem zijn op dit moment volgende taalgroepen gedefinieerd waaruit een repeater beheerder kan kiezen om ze op zijn repeater hoorbaar te maken:

 • 1 World wide
 • 2 Europe
 • 11 French World wide
 • 20 Duits
 • 21 French Europe
 • 22 Nederlands Europe

Indien een repeater beheerder on demand verbindingen naar landcodes toe laat, zijn volgende landcodes bereikbaar:

 • 204 Nederland
 • 208 France
 • 214 Espagne
 • 222 Italia
 • 235 UK
 • 262 Deutschland

Deze country codes zijn gekozen aan de hand van de BrandMeisters die nu reeds actief zijn in andere landen en waarvan we verwachten dat de Belgische gebruikers die zullen willen gebruiken. De achterliggende reden om de on demand landcodes te definiëren in het systeem en niet zomaar vrij te laten ligt in de noodzaak om RX lijsten aan te maken in de DMR radio’s. We hebben in de afgelopen twee weken testen gemerkt dat dit tot mis interpretatie kan aanleiding geven. Stel ik zend met TG 2041, maar vele andere gebruikers hebben die niet in hun RX lijst. Die horen van mijn gesprek dus niks. De repeater is wel bezet, je krijgt channel busy, men denkt  dat er iets mis is in het netwerk en de repeaters blijven zenden zonder dat een QSO gaande is.

De toekomst

Bovenstaande configuratie is gemaakt om iedereen zoveel mogelijk zijn gading te laten vinden in het netwerk. Zowel gebruikers als repeater beheerders. Is deze configuratie perfect. Nee dat is ze niet. Mogelijks gaan we nog wat aanpassingen moeten doen als het gebruik uitwijst dat iets niet haalbaar is zoals nu is opgezet

Bovendien begrijpen de repeater beheerders dat de mogelijkheid tot het al dan niet toelaten van diensten per repeater tot verwarring kan aanleiding geven. Daarom komen er binnenkort op deze website status pagina’s van alle repeaters. Hierop zal ‘real time’ te zien zijn wat kan en wat niet kan op die repeater. Er komt een algemene interactieve map van België met de repeaters waarop je kan nagaan welke repeaters in welke regio zitten en tot welke cluster ze behoren. Dit alles is nog volop in ontwikkeling, dus we vragen de netwerk gebruikers nog enig geduld uit te oefenen.

Wat met de configuratie van onze radio’s

In een volgend artikel op deze website beschrijf ik even hoe ik de configuratie op mijn radio ga doen om met deze vernieuwde netwerk opstelling te werken. Je kan daar mogelijks ideeën uit putten om zelf je instellingen te optimaliseren.

3 Reacties
 1. Wim dit is helemaal goed.
  Op een paar dingen na:

  1: Waarom is er geen reflector/TG-cluster, want zo kan je kiezen om het al dan niet te koppelen.
  Iets wat nu niet kan. Zo zou ik graag een TG/Reflector zien waar ON0BAF en ON0MLB op TS2 gekoppeld zijn, want dan bestrijk je heel Limburg.
  2: Dat TG 206x op TS1 zit is een heel goede beslissing, ik heb dan ook TG2061 als standaard gezet. En dat TG206x niet werkt op TS2 is ook duidelijk.
  3: Ik ben tegen een repeater afhankelijke configuratie, dit wekt enkel verwarring, beter zou zijn als repeaters een landelijk minimum standaard hebben en daar zaken aan toevoegen.
  Zo lijk het me niet aangewezen dat de ene repeater wel 204 voert en de ander niet, want mensen verwachten te kunnen koppelen aan 204. Overleg en zet een standaard minimum set wat altijd werkt.
  Want vergeet niet, veel mensen maken codepluggen en je kan niet telkens een plug wijzigen als 1 sysop besluit iets te wijzigen.

  Verder niks aan te merken, BrandMeister is TOP!

  Groeten Bas – ON2HB.

 2. Prachtige uitleg Wim,
  Ik sta voor 100% achter de manier van werken en configuratie.
  Groeten Tom

 3. Zoals ik ook ergens anders zei, geeft deze configuratie problemen met 4 talk groups die in gebruik zijn op hetzelfde moment op 1 tijdslot. En dit betekent dat wanneer je QSO op bijvoorbeeld 206 door een End Call onderbroken wordt, iemand op TG2061 een QSO kan starten waardoor de gebruikers van TG206 een Call Busy krijgen en niet meer hun QSO kunnen afwerken. Vice versa stelt het probleem zich ook, en zelfs tussen TG2061 en TG2602.

  Bovendien heb je ook regionale problemen. Voor mensen die van de Vlaamse provincies naar Antwerpen rijden zal er geen probleem zijn, maar ikzelf kom door roaming op mijn route eerst op ON0LGE uit, dan op ON0BAF, en dan op ON0PRX, wat betekent dat geen van de drie regionale TG’s nog van toepassing zijn op mij.

  Dit in sterk contrast tot de oude manier van werken, waar TG206x dynamisch op TS2 waren, de QSO’s op TG206 TS1 niet hinderden en omwille van hun dynamische karakter perfect met roaming mee konden reizen op de repeaters waar ze nodig waren, en na 15 minuten automatisch uitvielen op repeaters waar niemand meer actief aan een QSO deel nam, zodat TG9 op die repeaters volledig vrij was.

  Net zoals dinsdagochtend zal je met bovenstaande configuratie blijven zien dat QSO’s worden afgebroken, en je afhankelijk bent van gebruikers die netjes hun toestellen laten luisteren naar een Call Busy en hun toestellen niet gaan programmeren om geforceerd een QSO erdoor te drukken. Bovenstaande configuratie is ook de reden waarom er dinsdagavond tot woensdag onenigheid was over BrandMeister.

Geef een reactie

Laatste berichten

Login