Belgian DMR Amateur Radio Network

Codeplugs delen tussen verschillende Hytera toestellen

Met de groei aan populariteit van DMR bij radioamateurs zijn er het afgelopen jaar heel wat nieuwe radioamateurs in de technologie gestapt, die niet noodzakelijk de trucjes kennen waarmee anciens al wel bekend mee zijn.

Een zo van die truken is het uitwisselen van codeplugs tussen verschillende types van Hytera toestellen.

Zoals jullie waarschijnlijk weten is een codeplug een bestand waar de gehele configuratie van een radio in opgeslagen is; niet alleen zijn ID en specifieke instellingen zitten erin, maar ook de configuratie van kanalen, zones, frequenties, contacten en gespreksgroepen. Die codeplugs zijn vaak niet compatibel tussen verschillende toestellen, maar enkel compatibel op het toestel waarop de codeplug gemaakt is. Een codeplug die uit een Hytera PD-785 komt met firmware versie 8.0 werkt enkel op een PD-785 met firmware versie 8.0 en daar houdt het een beetje mee op. Koop je dan een Hytera MD-655, en is er vanuit je club geen aangepaste codeplug beschikbaar voor de MD-655, denk je dus dat je eraan bent voor de moeite en je eigen codeplug zal moeten configureren met alle repeaters, kanalen en gespreksgroepen.

Hex Editor

Gelukkig is er een omweg waarmee je eender welke codeplug geschikt voor Hytera toestellen met typenaam PD5**, PD6**, PD7**, X1P, MD6**, MD*** en RD*** (* vervangen door een cijfer) kan uitwisselen met een ander toestel uit deze reeks. Zo kan je dus een codeplug onderhouden voor een MD-785 in je auto, en die ook mits onderstaande aanpassing gebruiken in je PD-685 draagbare toestel. Dat scheelt al heel wat configuratie van kanalen, groepen en contacten.

 1. Download en installeer Hex-Editor MX. Via het Optie-menu kan je eenvoudig de taal instellen naar Engels, als dat je beter ligt.
 2. Open je Customer Programming Software, maak een verbinding met je Hytera toestel en download de codeplug uit je toestel. Sla deze op met een herkenbare naam (ik gebruik hiervoor vaak een combinatie van type van toestel, versie van de firmware, mijn DMR ID, mijn callsign en datum van wijziging, dus bv “PD-685-FW8-2064046-20170114.rcdx”)
 3. Open de Hex-Editor MX en open de codeplug die je zonet hebt aangemaakt.
 4. Open in de Hex-Editor MX de geprogrammeerde codeplug die niet compatibel is met je toestel maar waar wel je gewenste kanalen, contacten en gespreksgroepen in zitten. Deze codeplug verschijnt in een nieuw tabblad.
 5. Ga terug naar het tabblad van je eigen gedownloade codeplug en selecteer lijn 0x000000 tot 0x000390. Kopieer de geselecteerde lijnen door middel van het kopieer-knopje in de taakbalk bovenaan.
 6. Ga nu naar het tabblad van de codeplug die je in je toestel wil inladen, selecteer daar eveneens de eerste 390 lijnen. Plak de gegevens die je tevoren hebt gekopieerd in deze codeplug.
 7. Sla deze codeplug op als een nieuw bestand. Vergeet de extensie .rcdx niet. Dit is de codeplug die we vervolgens in jouw toestel gaan inladen.
 8. Open je Customer Programming Software, en open de nieuwe codeplug die je in de vorige stap hebt aangemaakt. Je zal zien dat linksboven in de boomstructuur nog het ‘foute’ toestel staat, dat van de codeplug die je van het internet hebt gehaald.
 9. Klik op Clone om deze codeplug naar je toestel te schrijven. Je CPS zal merken dat de 2 toestellen niet kloppen, en zal indien nodig je forceren een “Feature Check” te doen. Klik op de knop Feature Check en klik terug op Clone om de nieuwe codeplug op je toestel te schrijven.
 10. Eens je codeplug in het toestel geschreven is, moet je je codeplug terug downloaden. Klik hiervoor op Read. De codeplug van je radio verschijnt nu in je CPS en nu is het type linksboven in de boomstructuur wel correct!
 11. Loop nu de opties in je Accessories, Microphone/Vox, Menu etc. af om zeker te zijn dat alle functies van je nieuwe toestel ondersteund zijn. Zo zal een codeplug van een PD-785 geen informatie bevatten over bijvoorbeeld een bluetooth interface die er op de X1P zit, en die moet je misschien terug activeren. Schrijf vervolgens alle wijzigingen terug in het toestel via Clone en vergeet deze versie van de codeplug niet op te slaan.
1 Reactie
 1. Hallo Wouter dit kun je ook toepassen voor de Tytera familie.
  Persoonlijk werk ik zo mijn code pluggen voor Tytera MD380, TYT MD390GPS, Retevis RT3 en Connect systems CS700 bij.
  Enkel moet je hier regel 00000000 tot 00000560 kopieeren.

  73 Rudi
  ON4SOG

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login