Belgian DMR Amateur Radio Network

Firmware versie 8 beschikbaar voor Hytera toestellen

Zoals te lezen op hamdigitaal.nl, heeft Hytera vorige week de laatste versie van hun firmware vrijgegeven voor hun toestellen vanaf de PD 5-reeks. Deze firmware, versie 8.00.06.007, heeft heel wat nieuwe mogelijkheden in petto.

De belangrijkste twee nieuwe functies voor ons netwerk zijn de uitbreiding op de ETSI standaard: Send Talker Alias waarbij toestellen hun Alias kunnen versturen over het netwerk, en Voice with GPS, de mogelijkheid om tijdens een audio transmissie ook GPS locatiegegevens mee te sturen. Met het activeren van deze functies in de codeplug van je toestel wordt het heel wat eenvoudiger om je contactenlijst up to date te houden, en worden GPS locatiegegevens ook vaker verstuurd naar aprs.fi zodat de tracking van je toestel accurater te volgen is.

Send Talker Alias kan je instellen in je CPS bij Digital Common -> Basic -> Miscellaneous en dan de configuratie aanvullen. Je kan de optie ook in het Settings menu op je toestel zichtbaar maken bij General Settings -> Menu -> Common -> Settings -> Radio Settings -> Send Alias.

ta

Voice with GPS vind je in de CPS terug onder General Settings -> Accessories -> GPS -> Voice with GPS. Je kan de optie ook in het Settings menu op je toestel zichtbaar maken bij General Settings -> Menu -> Common -> Accessories -> GPS -> Voice with GPS.

vgps

Een derde interessante functie is Auto Power Adjust, waarbij je portable toestel automatisch in low power of high power gaat uitzenden, afhankelijk van hoe sterk je portable het signaal van de repeater ontvangt.

Lees zeker de release notes door voor alle nieuwe opties te begrijpen.

De nieuwe versie van de CPS software vind je hier!

De nieuwe firmware vind je hier!

Versie 8 en BrandMeister

Het ontwikkelteam van BrandMeister zit niet stil en heeft direct na het verkrijgen van de nieuwe firmware al de nodige aanpassingen gedaan en de nieuwe opties geïntegreerd in het netwerk.  Send Talker Alias wordt vanaf vandaag dus volop ondersteund voor Hytera toestellen en repeaters, maar ook de MMDVM repeaters. Op Motorola repeaters is er een probleem waarbij de Motorola repeater bij Send Talker Alias denkt dat ie encryptie moet uitzenden, maar momenteel hebben we in België geen Motorola repeaters binnen het BrandMeister netwerk.

Ook het Voice with GPS wordt volledig ondersteund door BrandMeister, zodat je kan instellen dat je elke 60 seconden tijdens je voice uitzending toch ook nog GPS locatiegegevens mee stuurt, of zelfs ook nog per keer dat je op PTT duwt je bij het begin van je gesprek je locatie meestuurt.

Versie 8, repeaters en BrandMeister

Momenteel wordt het afgeraden om de repeaters al op versie 8 te upgraden. De meest recente tests wijzen uit dat een repeater op versie 8 de verbinding met BrandMeister verliest.

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login