Belgian DMR Amateur Radio Network

Migratie BrandMeister Software – Cluster op nieuwe TG

Het is zover, na enkele maanden van problemen zijn er betere tijden aangebroken.

De huidige Belgische BrandMeister Server draait op custom scripts die gebaseerd zijn op ‘MySQL’ en ‘Memcached’.
Sedert augustus is BM echter overgestapt op ‘Tarantool’ als vervanger van die twee vorige tools. Onze BM configuratie was dus niet meer ‘compatibel’.

Aangezien we support wilden blijven geven voor ons Belgische dashboard, waar sysops hun repeaters kunnen configureren (http://dmr.tokiogroup.com) was de enige optie niet updaten totdat het internationaal BrandMeister dashboard ook de mogelijkheid zou bieden om sysops hun repeater te laten configureren. Dit is nu het geval sedert 5 november. Sysops kunnen op https://brandmeister.network inloggen en daar hun repeater informatie, talkgroups, reflectors, ect… beheren.

Dit wilt dus zeggen dat we kunnen migreren van ons huidig dashboard (http://dmr.tokiogroup.com) naar het nieuwe dashboard (https://brandmeister.network) voor wat betreft het configureren van alle repeaters.
Dit zorgt ervoor dat we ook de master server, die nog op een versie uit augustus draait, eindelijk terug kunnen upgraden naar de laatste versie.

Migratie

Deze migratie zal vanavond (dinsdag 15 november) gebeuren, enige storingen en downtime van het netwerk is dus perfect mogelijk, al zou dit niet langer dan 15-30 min mogen in beslag nemen.

Mag ik aan de sysops vragen om allen te registreren op https://brandmeister.network (met je gewone callsign als username) zodat ik jullie toegang kan geven tot jullie repeaters? (Normaal zijn jullie hier al via mail over geïnformeerd.)

Ook gewone gebruikers van het netwerk kunnen hier registreren, waarna ze hun ‘selfcare’ account kunnen beheren. Hier kun je items zoals APRS berichten en icoontjes, de default taal van spraakberichten zoals de ‘reflector info’ (5000) en ‘reflector disconnect’ (4000) alsook het type toestel dat je hebt instellen. Door ondermeer dat laatste in te stellen weet BrandMeister welk protocol er gebruikt moet worden bij het uitzenden van tekstberichten richting een toestel met jou ID.

De lastheard en RRS blijven echter wel beschikbaar op het belgische dashboard, enkel de configuratie voor de sysops verhuist. Nadien zal ik proberen om zo snel mogelijk ook de belgische lastheard wat uit te breiden en te verbeteren.

De cluster op een nieuwe TG

De enige verandering die deze migratie teweeg brengt is dat de clusters (meerdere repeaters verbinden over TS2 TG9) niet langer te werken zullen zijn over TG9, maar wel over TG8 (Regional).

Dit heeft als voordeel dat een gebruiker kan kiezen om bijvoorbeeld te werken op ON0BAF LOKAAL (TS2 TG9), wat dan ook echt lokaal is, of om te werken over ON0BAF (TS2 TG8) en zo door TG8 te gebruiken ook alle andere repeaters in die cluster op TS2 gebruikt (heel limburg dus in dit geval). Zo kunnen gebruikers kiezen als ze echt lokaal willen blijven, of ook eventueel gekoppelde repeaters in cluster mode wensen te activeren. Dit werd ingevoerd nadat enkele gebruikers opmerkten dat wanneer twee gebruikers een lokaal QSO hebben op dezelfde repeater met TG9, alle repeaters in die cluster meeluisteren. Op deze manier is dit dus opgelost. Er is geen verplichting tot het gebruiken van de cluster (TG8), dus mensen die het simpel willen houden hoeven dit niet per sé in hun toestel te programmeren. Experimenteren hiermee is altijd mogelijk indien gewenst. Een lijst met alle clusters staat hier.

Bij vragen sta ik jullie graag tewoord, plaats gewoon een comment op stuur me een mailtje.

Met vriendelijke groeten, Beste 73′
Yentel – ON3YH

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login