Belgian DMR Amateur Radio Network

Morgen, zaterdag, werken aan ON0WV

Morgen in de voormiddag zal de repeater van Brugge even off-line zijn door geplande antennewerken. Op de analoge repeater is vaak gekraak te horen en na onderzoek denkt met dat er een probleem zou kunnen zijn aan de connector op de antennekant. veiligheidshalve zal deze worden vervangen.

2 Reacties
 1. Beste Om’s,

  Drie weken geleden (21/11) ingepland om de antenne van ON0WV om te wisselen, maar dat was helaas niet mogelijk, wegens té harde wind. We hebben dan wel voor R2 en de echolink PC een nieuwe UPS geïnstalleerd, professioneel toestel van op afstand (via het ip netwerk) beheerbaar.

  Zaterdag 12/12 waren de weersgoden ons gunstig gezind en samen met Alain, Didier en Noel de antenne van ON0WV vervangen !

  Oorzaak van het enorme gekraak : de onderkant van de antenne was volledig uit elkaar ‘getrild’, 2 bevestigingsboutjes waren verdwenen, een stelschroefje van de N-connector – en dus ook de connector – stond volledig los … een beetje een gekend probleem van dit type antenne (er blijken helaas geen heavy duty dual band antennes op de markt berschikbaar).

  Met de nieuwe antenne werd alles vooraf gemonteerd en mechanisch goed geborgd, dit zou nu wat langer moeten meegaan.

  De oude antenne is ondertussen reeds hersteld, José ON4CJK – als fijne mekanieker – gaf mij gisteren een gouden tip om nooit meer hetzelfde probleem tegen te komen. Dus hebben we nu een reserve antenne.

  Anderzijds ook de repeater vervangen door een nieuw toestel, nu volledig van op afstand (via het ip netwerk, dus ook thuis) instelbaar (uitgangsvermogen, squelch, FM-deviatie, werkfrequenties, … enz) waarbij alles parameters (uitgangs vermogen, temperatuur eindtrap, voedingsspanning, signaalsterkte, SWR, ….) ook in real-time geconsulteerd kunnen worden.

  Uiteraard kan het het toestel bij het overschrijden van bepaalde grenswaarden (temperatuur, SWR, vermogen, voedingsspanning, VCO unlock,..) alarmen genereren, dit is dan ook hoorbaar aan de gewijzigde roger-beep. . Indien de netspanning wegvalt, schakelt hij over op de externe battery pack en wordt het vermogen teruggedraaid tot 3W.

  De ontvanger van het toestel beschikt over uitstekende prestaties : zeer gevoelig, maar ook bestand tegen sterke signalen (ik heb de noodzakelijke desensing nagemeten bij 40W uitgangsvermogen als -65 dB @ 600kHz). Tenslotte zit er in het toestel een audio vertragingslijn van 200 mS ingebouwd die elke hindelijke ‘squelch crashes’ volledig uitfiltert.

  Nu dat het hinderlijk gekraakt opgelost is, hopen we dat R2 terug wat intensiever gaat gebruikt worden.

  Vy 73 en bedankt aan Alain ON6ADC, Didier ON3LDI en Noel ON4NS voor hulp !

  Jean-Jacques ON7EQ

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login