Belgian DMR Amateur Radio Network

Reflectoren

Naar analogie met D-Star zijn er nu ook DMR reflectors.

Deze reflectors zijn te gebruiken op tijdslot 2, en laten je toe om de lokale gespreksgroep 9 van meerdere repeaters met elkaar te verbinden in conferentie ruimtes.

Volgende reflectors zijn beschikbaar:

OPGELET: Deze lijst is niet meer up-to-date met de laatste informatie!

Reflector Naam Gelinkt aan
4750 Belgie Gespreksgroep 206
4751 België, Noord Gespreksgroep 2061
4752 België, Zuid Gespreksgroep 2062
4753 België, Oost Gespreksgroep 2063

Hoe werkt het?

Ga met je radio op tijdslot 2. Kies als private call het nummer van één van bovenstaande reflectors. Druk even op de PTT. Indien succesvol, hoor je een mededeling die zegt dat je verbonden bent met de reflector.
Om nadien een QSO te voeren, gebruik talk groep 9.

Om te disconnecteren van een reflector, kies private call 4000 en druk even op de PTT. Je hoort nu een mededeling dat je verbinding met de reflector verbroken is.

Reflectoren of Gespreksgroepen

Er is wat verwarring omtrend het verschil tussen de twee concepten.

Reflectoren zijn aan gespreksgroepen gelinkt, maar ze zijn niet dezelfde concepten en de bediening verschilt aanzienlijk. Reflectoren hebben ook aanzienlijke beperkingen en ongewenste neven-effecten, waardoor het gebruik van reflectoren best beperkt blijft om andere netwerken zoals DSTAR, Fusion, maar ook deDV4mini dongles aan DMR te koppelen.

Gespreksgroepen zijn groepen waar een gesprek kan plaatsvinden. DMR verplicht je uit te zenden met niet alleen een gekozen tijdslot, maar ook een nummer van gespreksgroep waar je wil op uitkomen. Iedereen die luistert naar deze gespreksgroep zal je zending kunnen horen. Dit kan ook betekenen dat je zending beschikbaar is op nationaal en zelfs internationaal niveau. De verbinding wordt automatisch gelegd als een luisteraar zelf uitzend op een gekozen gespreksgroep naar een voor hem nabije repeater, en de repeater de gekozen gespreksgroep actief maakt en bij de nationale servers achterhaalt welke repeaters een gesprek op deze gespreksgroep ontvangen. Het gesprek wordt vervolgens automatisch doorgestuurd door de nieuwe repeater die zich heeft aangemeld op deze gespreksgroep en de nieuwe deelnemer zal je uitzending ontvangen. Vice versa ga je ook zijn uitzending ontvangen als jij stopt met uitzenden en gaat luisteren naar deze gespreksgroep.

Reflectoren zijn daarentegen niet automatisch. Een reflector is zoals een virtuele spiegel die in het netwerk ophangt, en waarna je je gesprek op een bepaalde gespreksgroep naartoe kan sturen. Deze reflector weet niet waar hij het gesprek verder naartoe moet sturen. Het is pas als een andere zendamateur op een andere locatie zijn gespreksgroep verbind met dezelfde reflector, dat dit gesprek ook weergegeven zal worden in die nieuwe gespreksgroep.

Beperkingen en neven-effecten van reflectoren

Zoals gezegd verloopt het koppelen van een reflector manueel, en kan je dit enkel doen als je zelf de repeater die je wil verbinden aan een reflector kan bereiken. Je kan dus vanuit je werkplek niet de repeater van nabij je thuis bereiken en deze instellen op een bepaalde reflector. Ook als je thuis vertrekt en je je lokale repeater instelt op de reflector, kan je eens op je werk de connectie van je repeater nabij thuis loskoppelen. En tenslotte kan je enkel een gespreksgroep koppelen aan een reflector als er geen gesprek gaande is, wat betekent dat als er een gesprek gaande is op een lokale gespreksgroep 9 en je uit het bereik rijdt van deze repeater, je het gesprek niet meer kan volgen.

Nieuwe mensen die verbinden met zo een repeater, weten vaak niet dat de gespreksgroep die ze samen gebruiken vervolgens is geconnecteerd met een reflector, wat betekent dat hun gesprek vaak onbewust verder gaat dan dat de bedoeling was, vaak met als gevolg dat een nationale of regionale oproepgroep bezet blijft tijdens dit gesprek, met gebruikers die in veronderstelling zijn dat hun gesprek niet zover rijkt en andere gebruikers niet hindert.

In al van deze gevallen is het gebruik van gespreksgroepen het betere alternatief. Reflectoren moet je daarom beschouwen als de “plakband” tussen verschillende technologieën die het concept van gespreksgroepen niet kennen (DSTAR, Fusion, USB sticks, …) en DMR.

1 Reactie
 1. De beperking van Gespreksgroepen is dat als iemand deze niet in zijn apparaat heeft geprogrammeerd dat er niets te horen is, maar vooral als er iets bezig is je een busy krijgt.
  Je hebt dus geen idee wat er aan de hand is waardoor je met je computer moet gaan uitzoeken wat er loos is.
  Een ander nadeel is dat je voor alle repeaters en alle gespreksgroepen (op heel de wereld!) je apparaat moet programmeren.
  Immers als een repeater omschakelt door iemand naar bv een gespreksgroep in Nederland (204) en jij geen 204 in je rx-lijst hebt staan, dat je niets hoort.
  Of iemand drukt per ongeluk op z’n micro, de repeater omschakelt.
  Of mensen schakelen naar een bepaalde gespreksgroep, dat jou apparaat die wel geprogrammeerd moet hebben of je kan niet mee luisteren of spreken.

  Dit is een gigantisch nadeel, iets wat telkens vergeten/genegeerd wordt.

  Reflectoren is geen plakband, het is een systeem waar de repeater uitzend op een vaste talkgroep waardoor iedereen kan horen wat er gaande is.
  Dit maakt dat je je apparaat niet moet programmeren voor alle gespreksgroepen op de wereld (wat overigens niet mogelijk is wegens te weinig geheugen).

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login