Belgian DMR Amateur Radio Network

Gespreksgroepen

DMR werkt met het principe van Gespreksgroepen (‘Talk Groups’).

Het idee is dat elk gesprek dat je voert, zich in een gespreksgroep moet bevinden. Naast je stem stuur je dus niet alleen een keuze voor tijdslot mee, maar ook een keuze voor gespreksgroep.

Deze gespreksgroepen hebben in het wereldwijde DMR netwerk verschillende nummers, en zijn logisch opgebouwd per werelddeel, land, streek en taal. Afhankelijk van het land, de regio en de streek hebben sysops van repeaters en het netwerk de mogelijkheid om bepaalde gespreksgroepen te routeren naar het wereldwijde netwerk, te groeperen of lokaal te houden op 1 repeater.

Als je zendt op een bepaalde gespreksgroep, moet je tegenpartij ook uitdrukkelijk luisteren naar deze gespreksgroep om je gesprek te horen. Dit kan op verschillende manieren:

  • de tegenpartij kan zijn toestel ingesteld hebben op het juiste tijdslot en dezelfde gespreksgroep in zijn zogenaamde RX-lijst hebben opgenomen
  • de tegenpartij kan net ook uitgezonden hebben op dezelfde gespreksgroep, zijn PTT toets net gelost hebben maar het gesprek is nog niet tot een « Call End » gekomen

Indien de gekozen gespreksgroep een « op aanvraag » gespreksgroep is, moet de tegenpartij ook de gekozen gespreksgroep actief gemaakt hebben op de repeater waarmee hij verbonden is.

In België hebben we een nationaal oproepgroep en 3 regionale oproepgroepen waar je mekaar kan terugvinden en korte gesprekken houden, en 6 aparte gesprekgroepen waar je langere gesprekken naar wens kunt voort zetten, om de regionale of nationale groepen vrij te houden.

De technologie van DMR maakt het op deze manier mogelijk om (mits beperkingen) meerdere groepsgesprekken tegelijk naast mekaar te voeren zonder mekaar te hinderen.

Voor meer informatie over hoe deze gespreksgroepen te programmeren in uw toestel en te gebruiken, kan u terugvallen naar onze pagina’s per merk en toestel.

Belgische gespreksgroepen

Een lijst van Belgische gespreksgroepen

Nummer Gespreksgroep Omschrijving Tijdslot Statisch/On Demand
206 België Algemene, nationale oproepgroep, hoorbaar op alle Belgische Brandmeister repeaters.
Vanaf 1 maart enkel geactiveerd voor B-EARS noodgevallen & oefeningen.
1 Statisch
2061 België, Noord Regionale oproepgroep 1 Statisch op noordelijke repeaters, Op Aanvraag op zuidelijke repeaters
2062 België, Zuid Regionale oproepgroep 1 Statisch op zuidelijke repeaters, Op Aanvraag  op noordelijke repeaters
2063 België, Oost Regionale oproepgroep 1 Op Aanvraag
2064 België on-demand groep 4 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2065 België on-demand groep 5 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2066 België on-demand groep 6 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2067 België on-demand groep 7 Gesprekskanaal 2 Op Aanvraag
2068 België on-demand groep 8 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2069 België on-demand groep 9 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
9 Lokaal Lokale gespreksgroep, enkel bereikbaar voor gebruikers die rechtstreeks verbinding kunnen maken met de repeater 2 Statisch
  • Statisch: De gespreksgroep is altijd beschikbaar; indien een station een uitzending doet op deze gespreksgroep, zullen alle repeaters deze uitzending uitzenden op deze gespreksgroep in dit tijdslot
  • Op Aanvraag: de gespreksgroep wordt enkel uitgezonden indien een gebruiker deze gespreksgroep heeft geactiveerd. Dit kan u door op de gekozen gespreksgroep uit te zenden (PTT induwen). De repeater waarnaar u zend zal contact leggen met het netwerk en alle volgende uitzendingen op de door u gekozen gespreksgroep uitzenden voor de komende 5 minuten, geteld vanaf de laatste keer dat u de PTT-toets induwde.

Gezien nationale gespreksgroepen een groot aantal repeaters opent, is het wenselijk om bij een gesprek met beperkte deelnemers uit te wijken naar een specifiekere gespreksgroep. Hiermee blijft de nationale gespreksgroep vrij voor nieuwe contacten. Zo kan u uw gesprekspartners tijdens een QSO in gespreksgroep 206X vragen om bijvoorbeeld over te schakelen naar gespreksgroep 2064, zodat de gespreksgroep 206X vrij komt voor andere gebruikers en uw uw gesprek kan verder zetten in gespreksgroep 2064.

Buitenlandse gespreksgroepen

Een niet volledige lijst van buitenlandse gespreksgroepen, allen Op Aanvraag beschikbaar

Nummer Gespreksgroep Tijdslot
1 Wereldwijd 2
2 Europa 2
20 Duitstalig, wereldwijd 2
21 Franstalig, Europa 2
22 Nederlands, Europa 2
11 Franstalig, wereldwijd 2
204 Nederland 2
2041 Nederland, Noorden 2
2042 Nederland, Midden 2
2043 Nederland, Zuiden 2
2044 Nederland, Oosten 2
222 Italië 2
310 Verenigde Staten 2
9990 Parrot (« Echo ») 2

Roaming

Sommige merken ondersteunen Roaming van gespreksgroepen. Je kan in de instellingen van een kanaal niet alleen de gegevens opgeven van welk tijdslot en welke gespreksgroep je wil gebruiken, maar ook een roaming lijst bepalen waar andere geprogrammeerde kanalen in zitten die op andere repeaters dezelfde gespreksgroep beschikbaar maakt.

Met deze instelling zal je toestel vervolgens op zoek gaan naar een kanaal uit de roaming lijst waar wel ontvangst mee is, wanneer je toestel je origineel gekozen repeater niet meer kan ontvangen. Zo kan je probleemloos je verplaatsen en in de juiste gespreksgroep blijven, zonder dat je manueel van repeater moet wisselen.

Beperkingen

Als je snel kan tellen, weet je dat we in België al 10 gespreksgroepen hebben, en daarnaast nog toegang tot een hele hoop buitenlandse gespreksgroepen. Natuurlijk kunnen we al dit verkeer niet tegelijk over amper 2 tijdsloten sturen.

In de voorgaande tabellen zie je op welke tijdsloten welke gespreksgroepen beschikbaar zijn. Dit betekent ook dat als iemand op een repeater bij jou in de buurt al een gesprek heeft op een bepaalde gespreksgroep, jij niet tegelijk een ander gesprek kan voeren in een andere gespreksgroep die hetzelfde tijdslot gebruikt.

Als je de gespreksgroep die iemand gebruikt, in jouw RX lijst hebt opgenomen, ga je het bestaande gesprek kunnen meevolgen. Als deze gespreksgroep niet in je RX lijst staat, ga je niets merken tot je je PTT toets induwt en je de melding « Call Busy » krijgt. Er zit er dan niets anders op dan een andere, vrije repeater te kiezen, of je beurt af te wachten.

Laatste berichten

Login