Belgian DMR Amateur Radio Network

ON0VRN gaat uit de lucht, maar voor de goede zaak.

We beloven het al sinds begin 2015 maar nu is het eindelijk zover: ON0VRN verhuist van locatie en breidt zijn frequenties uit. De antennes gaan fors de hoogte in en naast de bestaande DMR en APRS ondersteunen we straks ook analoog inclusief echolink, POCSAG en gaan we experimenteren met WSPR en HAMNET. De eigenaar van de locatie gaf ondertussen al groen licht en de wijzigingsaanvragen zijn vertrokken naar de BIPT.
In afwachting van de uiteindelijke vergunning zullen we de komende periode wat experimenten uitvoeren om zeker te zijn dat alles naar behoren werkt en er onderling geen storingen optreden. Daarom zullen we een aantal wijzigingen doorvoeren waardoor de DMR-repeater niet meer ten volle benut kan worden tot aan de uiteindelijke verhuis eenmaal we onze vergunningswijziging in handen hebben. Gezien het (nu nog) beperkte bereik van ON0VRN verwachten we vooral een probleem voor de lokale gebruikers op DMR, de dekking op de E40 en langs de kustbaan worden mobiel namelijk netjes opgevangen door ON0OST. Het is echter voor de goede zaak want na de verhuis zal het bereik gigantisch verbeteren, zowel richting binnenland (Diksmuide, Ieper), richting Frankrijk (Duinkerke, Calais), richting Nederland (Oostende) en richting Engeland… voor wie /mm wil uitkomen tenminste :-).
Wat verandert er concreet?
– Op 1 januari 2016 schakelen we de DMR-repeater uit.
– Op 4 januari 2016 starten we met testen van de analoge repeater op de huidige frequentie (439.450MHz).
– Op 15 januari 2016 starten we met testen van de DMR op de nieuw aangevraagde frequentie (439.2125MHz). Opgelet: deze frequentie zal enkel in gebruik zijn wanneer ON8SD thuis is aangezien hier geen vergunning voor onbemand station voor is voorlopig. Bij afwezigheid van ON8SD zal de repeater op dummyload gezet worden zodat de verbinding met de server niet verbroken wordt maar er toch geen uitzending mogelijk is.
DUS: graag op 1 januari jullie codeplug even updaten en de frequentie 439.450MHz vervangen door 439.2125MHz, voor de rest wijzigt er niets. Vanaf 15 januari kunnen jullie dan gebruik maken van de nieuwe frequentie echter alleen tijdens aanwezigheid van ON8SD. Wanneer de nieuwe vergunning een feit is, verhuizen we alle toestellen naar de nieuwe locatie en gaat de DMR-repeater uiteraard weer 24/7 op antenne via deze nieuwe frequentie. Maar dat lees je uiteraard via deze website, via onze eigen website en via facebook.
Onduidelijk of vragen? Geef gerust een seintje aan één van de sysops!
Beste 73′ en een prettig eindejaar!
ON8SD, ON8ODK, ON4SG & ON3YH

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login