Belgian DMR Amateur Radio Network

Statusupdate Serverstoring

Hey there!

Zoals iedereen ondertussen wellicht al gemerkt heeft is de Belgische DMR Masterserver ondertussen al terug online.

Wat is er nu juist gebeurd? Wel… maandag hebben zich technische problemen voorgedaan waarvoor de server voor een toen onbepaalde tijd onbruikbaar was vanwege een softwarefout. De core scripts van brandmeister en vele andere files werden toen per ongeluk verwijderd in plaats van gebackupt. (Klein verschil HI). Ondertussen is alles reeds terug draaiende zoals het hoort.

Ook de webserver ging enkele keren plat. Dit kwam echter door een volledig ongerelateerde oorzaak namelijk een DDOS aanval op de ham-dmr.be webserver.
De masterserver die op dat moment reeds terug online was had hier geen last van.

Verder wil ik mededelen dat Wim, ON4AKH, zich even zal terugtrekken van het toneel voor een tot nu toe onbepaalde tijd. Bij deze wensen we Wim te bedanken voor zijn harde inzet die hij voor dit project geleverd heeft. We wensen hem dan ook ongetwijfeld het allerbeste toe.

Ik zal het beheren van de masterserver overnemen van Wim. De planning blijft gelijk en alle items die besproken en goedgekeurd werden door de sysops in het verslag van de vorige vergadering zullen alsnog geïmplementeerd worden. (Vele items zijn reeds al in orde, de colorcodes volgen op 6 februari, de afschaffing van TG206 op 1 maart). Verder staan er nog wat kleine nieuwe features op de agenda waarvan u ongetwijfeld meer zult vernemen van zodra deze operationeel zijn.

Namens de sysopgroep wens ik onze verontschuldigingen te uiten aan u als gebruiker voor de downtime van de afgelopen dagen.
Echter hoop ik dat iedereen mij begrijpt als ik zeg “Het is en blijft een hobby”. Als we allemaal met elkaar opschieten en op een goeie en beleefde manier met elkaar communiceren dan komt alles op tijd en stond in orde 🙂

Met eventuele feature requests voor het netwerk kunt u nog steeds terecht bij u lokale repeater-boer (lees als: sysop) of bij mij. Deze zullen vervolgens overlegd worden met alle sysops en voor/nadelen zullen worden afgewogen.

Beste 73′
Yentel – ON3YH

2 Reacties
 1. Yentel,

  Bedankt voor de update en het geleverde werk! Het is misschien een idee om de scripts waarvan sprake op de website te zetten of op github voor de nieuwsgierige geeks onder ons? Er is geen haast bij, ik ben enkel nieuwsgierig naar hoe talkgroups, clusters en reflectoren worden geprogrammeerd.

  Ook dank aan Wim en de andere mensen van het team voor het geleverde werk. DMR is een prachtige technologie en het is sterk dat we op internationaal niveau maar ook op nationaal niveau zo een netwerk kunnen uitbouwen.

  • Wouter,

   Bedankt voor de tips! Er zal sowieso met een version control op git gewerkt worden, dat is momenteel mijn hoogste prioriteit.

   Het public maken hiervan zal nog niet voor direct zijn. Dit is wanneer alles op punt staat. Hier en daar moeten immers nog wat aanpassingen gebeuren voor de goede werking. 😉 Al hoop ik dat dit niet ak te lang zal duren

Geef een reactie

Laatste berichten

 • Master Upgrade
  Master Upgrade
  Er zijn weer enkele belangrijke updates die moeten gebeuren, niet enkel aan de...
 • Nieuwe repeater te Aarschot
  Nieuwe repeater te Aarschot
  In Aarschot is, na wat perikelen, ON0AAR in de lucht. Deze repeater moet...
 • Master upgrade
  Master upgrade
  Deze nacht werd de Belgische master geüpdatet. Er zijn nog enkele probleempjes, zoals...

Login