Belgian DMR Amateur Radio Network

Uitleg codeplug aanmaken voor uw toestel

Van Walter (ON4AWM) kreeg ik gisteren een mailtje met daarin eigenlijk een samenvatting van wat er op dit moment op het netwerk actief is. Het is een leidraad en hoe alles te gebruiken en in te stellen in je toestel. het is vooral belangrijk dat iedereen in Vlaanderen nagenoeg altijd op 2061 zijn oproep plaats en idem voor de Waalse kant op 2062. Probeer de 206 te vermijden en zeker voor langdurige QSO’s. Tijdslot 2 is er ook nog om na de oproep de QSO verder te zetten. Zet uw RRS en GPS settings goed zoals aangegeven op DEZE foto. Onderstaand het mailtje.

Dag allemaal,

we zijn nu een aantal weken verder en de configuratie van de DMR server bereikt stilaan een voldoende stabiele toestand, die een aanpassing van de codeplug vereist om ten volle gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden.

Er blijven nog een paar heuveltjes te nemen, maar de meeste gebruiksmogelijkheden zijn nu nagenoeg hetzelfde als in de vorige software met extra’s.

Wat is er zoal verandert?

1: Het gebruik van “regio talkgroups” in België. Dit houd in dat er op het multi slot(TS1) standaard wordt gewerkt met een regio talkgroup TG2061 voor Vlaamstalige stations. De TG206 -Belgie bestaat nog steeds en kan ook nog steeds gebruikt worden maar wordt afgeraden om zo een aantal Franstalige repeaters te ontlasten.

Gebruik je op een repeater, ongeacht waar je in Belgie vertoeft, die niet in gebruik is deze TG2061, dan zal je te horen zijn op alle Vlaamstalige repeaters. Het omgekeerde geldt ook voor onze Franstalige collega’s die overal TG2062 en de Duitstalige die overal TG2063 kunnen gebruiken. Eéns een opstap gemaakt in een TG, zal deze repeater gedurende een bepaalde tijd verbonden blijven met deze TG na het beëindigen van het gesprek, waarna hij terug keert naar zijn standaard instellingen.(dynamische talkgroups)

2: Roaming lijsten zijn aangepast naar de regio’s. Zo zal een selectie van een repeater in Vlaanderen, automatisch gekoppeld zijn aan de lijst Roam-Belgie en een repeater keuze in Wallonie zal gekoppeld worden aan de Roam-Belgique lijst.

Opmerking: doordat de frequenties dubbel gebruikt worden in Belgie, kan het zijn dat je toch roamt naar een franstalige repeater in de grensstreek. Dit hopen we in de toekomst te kunnen oplossen en zal waarschijnlijk besproken worden op de volgende sysop meeting.

3: Reflectoren en andere TalkGroups enkel nog op TS2 (local).

Zo zal je af en toe (1)Worldwide of (2) Europe horen op TS2(dynamisch), maar evengoed kan je hier de TG204-Nederland horen als ook mensen die via een “dongle of DV4mini Hotspot” verbonden zijn met het netwerk.

 

Procedure TG’s of Reflectoren kiezen:

Een TG blijft actief tot de “hangtime” van het relais is verstreken (ongeveer 3 seconden na PTT einde), een reflector blijft oneindig lang verbonden!

Met Code 5000 STATUS, kan je kijken aan welke reflector je relais gekoppeld is, met code 4000 DISCONNECT kan je relais ontkoppeld worden van een reflector.

Wie de deur open doet, doet ze ook terug toe! Als je dus een reflector verbindt, DISCONNECT dan ook bij het einde van je gesprek, zodat het relais niet onnodig aan één of ander buitenlands net gekoppeld is.

Selectie uit de lijst:

Een aantal TG’s en reflectoren kan je terug vinden in je Favorieten lijst/Contact lijst (bovenaan of onderaan) of onder de sneltoetsen 1-6 voor een aantal veel gebruikte reflectoren.

Manuele ingaven:

Ga via Menu/Conact/Manual-dial. Geef de code in en met het # kan je tussen Group (TalkGroup) en Reflector (Private) omschakelen.
Druk op de PTT om de TG te gebruiken of een connectie met de reflector aan te gaan. Door een korte druk op het rode hekje, verlaat je het menu.

Voorbeelden:

a: Je kan door gebruik te maken van TG204, jou “local” timeslot (TS2) verbinden met het Nederlandse net op TS1 en zo deelnemen aan gesprekken in Nederland.

b: Je kan door het verbinden met een reflector vb 4001, jou “local” timeslot (TS2) verbinden met het net in Duitsland op TS1.

c: Ben je verbonden met reflector 4751, dan hoor je hetzelfde gesprek op multi (TS1) als local (TS2), dit omdat TG2061 verbonden is met Reflector 4751. Op deze wijze kan je vanuit het buitenland deelnemen aan Belgische gesprekken in Vlaanderen op TS1. Deze wijze wordt eveneens gebruikt door de DV4Mini dongles die enkel een verbinding kunnen maken met een reflector.
TG206=4750
TG2061=4751
TG2062=4752
TG2063=4753

4: Er kunnen “clusters” gevormd worden. Een cluster is een vaste verbinding tussen twee of meer repeaters op het “local” TS2 timeslot. Zo zijn in Limburg 0MLB en 0BAF en de B-EARS repeater ON4BAF verbonden op TS2.

Echter hierdoor kan er momenteel nog wat fout lopen. Zo bestaat de kans dat je maar de helft van een gesprek hoort, doordat een gebruiker TS2 op MLB gekoppeld heeft aan een reflector en op BAF is dit niet gebeurt. Je hoort dan wel de lokale gebruiker op MLB, maar niet het gesprek dat terug komt. Hieraan wordt gewerkt en dit zal zich in de toekomst oplossen.

Algemene opmerkingIedere systop bepaald welke mogelijkheden hij toe laat op zijn relais. Het is dus best mogelijk dat een aantal mogelijkheden niet werken op één relais en op het andere wel. 

Zo hebben we op ON0BAF gekozen voor de volgende mogelijkheden:

TS1: 206, 2061

TS2: 1,2,22 + on demand landcodes + Refelctoren

Cluster: Samen met ON4BAF,  ON0MLB

 

en voor ON4BAF

TS1: 206,2061,2062,2063

TS2: 1,2,11,20,21,22 + on demand landcodes + Reflectoren

Cluster: samen met ON4BAF, ON0MLB

Hopelijk zet deze nieuwe codeplug jullie aan tot testen, want daar gaat het om in onze hobby: “Experimenteren en leren”

Prettige feestdagen en veel DMR genot!

https://sites.google.com/site/hamdmrrst/Downhome

Groetjes Walter

3 Reacties
 1. Begrijp ik het goed dat de dynamische talkgroeps op slot 2 maar 3 seconden openstaan na een aanroep? Er staat hier veel tegenstrijdige informatie op deze website. In mijn regio zijn reflectors niet toegestaan en een gesprek naar Nederland met TG204 op slot 2 heeft nog nooit gewerkt. Het verplichten van een Dongle kan je me niet.

  Mvg
  ON8DSW
  Wim

 2. Walter,

  Hartelijk dank voor de codeplug.
  Interessante opzet en heel leerrijk.

  Tijdens het testen van de codeplug stel ik vast dat na “power on” het toestel steeds automatisch terugkeert naar de Zone “ON AND-GAL”.
  In mijn software V7.00.07.20.EM5 heb ik onder Convential-> General Settings geen “Power On” optie zodat ik dit niet aan aanpassen. Hoe kan ik deze optie activeren zodat ik de Power On Zone kan aanpassen?

  73,
  Filip – ON3FV

 3. Dag allemaal,
  in de recente codeplugs is het probleem van de “power on” aangepast. Momenteel wordt het laatst bezochte kanaal gebruikt. Zo start je toestel steeds op waar je geëindigd bent.

  Veel plezier met de codeplugs en info op onze siten.
  https://sites.google.com/site/hamdmrrst/Downhome

Geef een reactie

Laatste berichten

Login